Over Yogasana

Bij Yogasana kan je in een sfeervolle yogaruimte helemaal tot jezelf komen en in een kleine groep yoga ervaren. Wij zijn gehuisvest op een mooi plekje in Oud Rijswijk, naast de Oude Kerk, in een rustige straat zonder autoverkeer.

Yogāsana is een Sanskriet woord dat zich het best laat vertalen als “een houding die lichamelijk en geestelijk stabiel en harmonieus is”. En daar is ons hele aanbod op gericht, op een lichamelijk en geestelijk stabiele en harmonieuze houding. Zowel op de mat als in het dagelijks leven.

Yoga is een effectief systeem om lichaam en geest te bewegen en te ontspannen. Ons hele wezen streeft naar evenwicht. Een fysiek, emotioneel, sociaal, geestelijk en spiritueel evenwicht. Dit vraagt om een balans tussen inspanning en ontspanning, tussen handelen en rust, tussen doen en zijn.

Yoga als kunst van bewegen –  Door het lichaam in een bepaalde houding te plaatsen werk je op fysiek, mentaal en energetisch niveau. Wanneer je dit gevarieerd doet, komen alle lichaamsdelen, lichaamsfuncties en energiebanen aan bod. Je brengt iets in beweging. Wanneer vastgezette spanning oplost, kan de levensenergie weer vrij stromen.

Yoga als kunst van ontspannen –  Door de oefening met aandacht te doen ben je in het moment en laat je de dagelijkse beslommeringen voor wat ze zijn. Dit geeft rust in het hoofd, dat ontspant. De houding en de adem staan hierbij centraal. Het is een overgave aan niets willen (bereiken). Kan je in de houding ontspannen zijn. Wat doe je, wat span je in en wat kun je achterwege laten?

Yogasana is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Een organisatie die de kwaliteit van yoga waarborgt. Deze docenten hebben een vier-jarige opleiding gevolgd en blijven zich (bij)scholen.