de overgang…

…over de gang van het fysieke naar het geestelijke

Elke vrouw gaat in haar leven door een aantal fases heen waarin lichaam en geest flink op zijn kop worden gezet. De eerste keer is in de pubertijd wanneer bepaalde hormonen het lichaam vruchtbaar maken. De menopauze is de laatste grote overgang. Wederom ga je door een fase die emoties met zich meebrengt en je kwetsbaar of onzeker kunnen maken. Vanaf het veertigste jaar doen de eerste verschijnselen zich voor die de voorbode zijn van de overgang. De overgangsjaren zijn, net als de pubertijd, bedoeld als een periode waarin vrouwen lichamelijk en geestelijk een nieuwe balans moeten vinden. Dat gaat veelal gepaard met emoties en fysiek ongemak.

Over het algemeen kan je rondom je veertigste de eerste veranderingen waarnemen in de zogeheten premenopauze. Door de afname van de productie van oestrogeen begint het lichaam de eerste signalen af te geven. Je kunt dit merken aan veranderingen in de menstruatiecycli en toenemende menstruatieklachten. De menstruatie komt onregelmatig(er), duurt korter of is heftiger. Ook stemmingswisselingen of het gevoel de dagelijkse beslommeringen niet meer aan te kunnen doen zich voor.

Omgaan met verandering

De natuur schudt je wakker uit je dagelijks patroon, uit de veronderstelling dat jeudigheid oneindig is, uit een vastgeroest leven, of uit de sleur en dagelijkse beslommeringen. Nu is de tijd aangebroken om het geestelijke aspect levendig te maken. De overgang spoort je aan om de balans op te maken. Je wordt aangespoord om naar jezelf en je toekomst te kijken. Er is behoefte aan ruimte, tijd en aandacht voor jezelf. Het spanningsveld dat in de loop der jaren is opgebouwd tussen toegeven aan wat er van je verwacht wordt en het volgen van de eigen wensen en behoeften, geeft steeds meer frictie. Hoe nu verder?

Yoga als gids in de overgang, in de overgang van het fysieke naar het geestelijke –

Yoga is er op gericht om tegenstellingen met elkaar te verbinden, zodat je in harmonie kunt leven met jezelf en je omgeving. Yoga laat je zien hoe je in het dagelijks leven functioneert, waar de mogelijkheden liggen, de grenzen. Het helpt je verbinding te maken tussen lichaam en geest en tussen geest en ziel, bezieling. De yoga oefeningen werken door op lichamelijk, geestelijk, emotioneel, hormonaal en energetisch niveau. Je brengt iets in beweging. Wanneer vastgezette spanning oplost, kan de levensenergie weer vrij stromen.

Belangstelling voor yoga in de overgang? We hebben een inspirerende workshop samengesteld met daarin een goede mix tussen informatie en oefeningen doen. Bovendien ontvang je na afloop een reader en een CD met ontspanningsoefeningen t.w.v. EUR 15,50.

 Datum:       Tijd:         Kosten:        Aanmelden: